Project    Gerrit Rietveld’s End Table Reinterpretation

Year        2015

Client      studio initiative

The End Table was originally designed for the Schröder House in Utrecht by Gerrit Rietveld in 1923. It was made of simple components and was an open form. It comprised of a blue square top and red circular base which were connected by a black and a white rectangle. Gerrit Reitveld aimed to put the ideas of the de Stijl Group into three-dimensional form while working on Schröder house, its interiors and its furniture. Therefore, it can be said, that geometry of Schröder house became an „extension” of the End Table’s open form.

 

While reinterpreting the End Table, Jan's interest was not to work on the external side of a piece, but rather to explore the opposite – the internal geometries. While preserving proportions of the original parts, but standardizing rhythms of wooden finger-joints, it became possible to assemble a new, compressed, two-dimensional structure out of End Table elements.

 

Jan's End Table is 2-in-1. An Iconic Gerrit Rietveld table and a portable Stijl-style flat pack in one!

follow us:

F

I